«

»

Sep 17 2017

Status för fiberanslutning i Järnavik/Hakarp

Fiberstatus 20170917
Tills dags datum har det kommit in 109 beställningar, sedan ligger det två intresseanmälningar, men vi är nu inne i fasen att få ihop tillräckligt många beställningar, och där räknas inte intresseanmälningarna med.

Kravet är 121 beställningar (har ökat något pga fler abonnenter omfattas), så det saknas sålunda 12 beställningar för att vi skall kunna ha en chans att få fiber till sommaren 2018. Kopparledningen klipps av Telia i början av april, därefter är det bara mobilt bredband som gäller tills en eventuell fiberanslutning är på plats.

Mobilt bredband är en dyrare lösning än både fiber och ADSL (som försvinner i början av april 2018) då man för mobilt bredband får betala för trafiken på internet. Dessutom är täckningen lite si och så beroende på var i områdena man bor, samt att ju fler som vistas i området, ju fler skall samsas om kapaciteten på den aktuella mobilmasten. Detta innebär att under sommartid kommer konkurrensen var stor om mobilmaster, och därmed går hastigheten ned för abonnenterna.

Det finns en karta där man kan se vilka som har beställt fiber, där kan man se så att den beställning man har gjort, att den har blivit registrerad. Man kan också se om grannar och bekanta har beställt eller ej, känner ni någon inom byanätsområdet som inte beställt, kan ni alltid påminna om fiberprojektet i Järnavik/Hakarp. Ronneby kommun borde kanske sätta upp sig som en beställare för campingen i Järnavik, för att kunna erbjuda fiber till arrendatorn och i förlängningen campinggästerna.

Kartan hittar ni här >>>