«

»

Jul 06 2017

Rapport från informationsmötet om fiberanslutning

Fiberstatus_20170706

Ronneby Miljöteknik var i Järnavik på Pensionat Järnavik och informerade om fiberanslutning inför ett 30-tal personer..

Ronneby Miljöteknik installerar fibern medan tjänsteleverantörerna tillhandahåller de olika tjänsterna som fibern kan användas till. Fiberanslutningen kan initialt användas till internet-, telefoni- och IPTV-anslutning, men på sikt kan den också användas till anslutning av trygghetslarm och inbrottslarm. 

För anslutningskostnaden av fibern finns två olika lösningar

1. Kontantinsats + månadsavgift i 10 år (5.000 kr + 150 kr/mån i tio år = 23.000 kr)
2. Kontantinsats på hela beloppet (20.000 kr – 1.700 kr = 18.300 kr efter ROT- och RUT-avdrag)

När det gäller kostnaderna för tjänsterna i fibern, finns det olika leverantörer som har olika paket.

Året-runt-boende kanske väljer ett större paket med internet, telefoni och IPTV, där kostnaden kan bli runt 50% av vad kostnaden är idag för att ha detta spritt på olika leverantörer och leveranssätt, så det finns en potential att kunna räkna hem installationen på relativt kort tid.

Sommarboende kan teckna t ex 3-månaders internetabonnemang för att täcka t ex juni-augusti, och under resten av året när man kanske besöker Järnavik mindre frekvent har man det ”vilande”.

All administration för tjänsteabonnemangen sker via Ronnebyporten.se >>>

Det krävs en anslutningsgrad på 50% för att planeringen av fiberanslutningen skall komma igång, och innan mötet saknades det 23 beställningar innan det målet är uppfyllt. Om de 23 sista beställningarna trillar in de kommande veckorna, så är prognosen att vi har fiberanslutning i Järnavik vid halvårsskiftet 2018, dvs ca 12 månader bort.

Mer om fiberstatus och beställning hittar ni här >>>

Telia klipper kopparledningen i början av april nästa år, så det kommer bli ett glapp mellan det att ADSL-försvinner och en fiberlösning kan vara på plats.