«

»

jan 10 2019

Hög tid att försöka bottna hjärtproblemen

Sedan drygt tio år tillbaka har jag mer eller mindre regelbundet drabbats av vad jag har kallat ”hjärtrusningar”, helt plötsligt kan hjärtat börja gå på högvarv, oregelbundet och med en hjärtfrekvens klart över normal hjärtfrekvens.
 
Jag har i två omgångar sökt för problemen, men läkarna har inte kunnat ställa en diagnos, och ingen diagnos, ingen behandling. Jag har testats med arbets-EKG, 24-timmars-EKG, ultraljudsundersökning av hjärtat, röntgat hjärtat med kontrastvätska i kroppen, samt kranskärlsröntgen, men ingen av testerna har hjälpt till för att hitta problemet.

Min pappa och min farbror har någon typ av hjärtflimmer som de tar medicin emot, men läkarna säger att de tror inte att det finns ett samband med mina problem. Jag har i perioder ordinerats Beta-blockerare, men jag känner inte att jag kunde dra någon slutsats att detta förbättrade situationen. Längsta uppehållet mellan mina ”anfall” var ca nio månader under 2015, en period där jag gick ner 35 kg genom att äta rätt och motionera samtidigt som jag tog Beta-blockerare. De brukar uppträda ca var 3:e eller var 4:e vecka.

Mina egna teorier har varit att anfallen kommit när jag har slarvat med nattsömnen och/eller haft en stressad situation, men kan inte dra några vetenskapliga slutsatser av detta. I mars i år hade jag mitt värsta anfall, det varade i 5 1/2 timme och då trodde jag att det var dags att lämna in för gott………normalt sett är anfallen på mellan 20 -60 minuter.

Jag skaffade mig en pulsklocka för att försöka fånga skeendet med pulsklockan, för jag insåg läkarna har problem med att de inte ha någon input från ett konkret anfall. Igår eftermiddag när jag satt i soffan här hemma och slötittade på TV och jobbade lite på distans, kände jag strax innan kl. 15:00, att nu var det dags igen. Jag satt i soffan utan att göra något fysiskt jobb överhuvudtaget, och ser hur pulsen bara rusar från 79 slag/min till 190 slag/min. Sedan håller det på så under drygt en timme, pulsen åker upp och ner, pulsen sjunker sakta från 190 slag/min till 90, för att helt plötsligt på någon sekund gå ”bananas” igen och hoppa upp till 190 slag/min. Idag laddade jag in datan från pulsklockan i min app på plattan, och då kom kurvan ut enligt nedan.
Längst till vänster i bilden ser man pulshöjningen när jag var ute på lunchpromenad med hunden, därefter vilopuls på 75-80 slag/min under 2 1/2 timme framför TVn, och sedan går pulsen ”bananas” vid kl. 15:00, trots att jag fortfarande sitter i soffan och ”softar”…………strax efter kl. 16:00 kände jag att det ”lossnade”, och jag började att packa kameraväskan inför kvällens fotoknäck.

”Peakarna” som är efter kl. 17:00 är varje gång som jag tar mig högst upp pressläktaren i Nelson Garden Arena, sedan blir det ett parti med stabil puls mellan kl. 21:30-22:30 när jag sitter på pressläktaren och redigerar bilder, sedan en ny ”peak” när jag bär ner min 25 kg tunga fotoväska från pressläktaren och drar den till bilen. Därefter är det lugnt igen medan jag kör hem, och sista ”peaken” är när jag lastar ur kameragrejorna från bilen här hemma. Så alla dessa ”peakar” efter kl. 17:00 är helt normala då det finns en koppling till fysiskt aktivitet, men ”peakarna” mellan kl. 15:00-16:00 går inte att förklara……men nu har jag i alla fall lite input från ”anfallet”.

Jag fick tips av en kollega på jobbet idag när han såg kurvan att jag kanske hade samma hjärtproblem som hockeymålvakten Tommy Söderström blev opererad för under sin aktiva karriär, Wollf-Parkinson-Whites syndrom (WPW), mer om den hjärtsjukdomen kan ni läsa om här >>>

Jag kan tycka att läkarna borde ha undersökt detta spåret, vilket de kanske redan har gjort, men med kurvan som jag har här ovan, kanske läkarna kan fortsätta med sin spaning om vad det kan vara……..så jag blir av med problemet och den ångest som uppstår varje gång jag får ett anfall!