«

»

Jul 27 2017

Efter regn kommer sol

Högtryckstvätten med rensslangen / Mobilfoto

Högtryckstvätten med rensningsslangen / Mobilfoto

Ja, det heter ”efter regn kommer sol”, och kanske det är så, men man skall ”överleva regnet” också. För att ni skall förstå vad jag menar så vrider vi tillbaka klockan några dygn.

I fredags när Calle hade några av sin klasskompisar från polisutbildning i Umeå på besök, började toaletten på bottenvåningen att strejka……det var mer eller mindre stopp till och från. Vi provade det mesta och fick den att fungera hjälpligt.

När så sedan i början på veckan det blev översvämning i golvbrunnen i grovköket när tvättmaskinen tömde ut sitt vatten, rensade jag golvbrunnen, bl a hade en plugg till ett inspektionshål lossnat och hamnat i golvbrunnen.

Jag tänkte fortfarande inte närmare på det hela, förvisso hade tanken på att trekammarbrunnen kanske var full poppat upp, men den töms i augusti, och ett år tvingades vi boka en tömning tidigare då brunnen började bli full. Men det gångna året har Calle och Gustav under långa perioder varit utlokaliserade till Umeå och Växjö pga studier, så belastningen på trekammarbrunnen har varit den lägsta på våra sex år vi har bott i Järnavik. 

När så det blev stopp i toaletten på bottenvåningen igår igen, gick jag ut och kontrollerade trekammarbrunnen…….och den var full ända upp till locket, fanns vara två decimeter kvar under locket………..då börjar man ju undra om brunnen aldrig tömdes av någon anledning i augusti förra året. Kan detta i så fall skett genom att man tömt på fel adress eller att arbetsordern hamnat mellan stolarna, men avisering om tömning fick vi samt faktura på utförd tömning. Jag kan inte minnas att jag såg i augusti förra året att någon varit och flyttat på locket vid tömning, men å andra sidan har jag inte tittat efter det hela, så det kan mycket väl varit flyttat utan att jag har noterat det hela. Miljötekniks undersökning av detta får utvisa hur det ligger till.

Proppfull trekammarbrunn / Mobilfoto

Proppfull trekammarbrunn / Mobilfoto

Oavsett vilket, så lyckades Lena-Marie få tag på folk på Miljöteknik, och 1 1/2 timme senare var slamsugaren på plats och tömde brunnen, tre kubikmeter, dvs en mer än proppfull trekammarbrunn. Den snabba framkörningen berodde på den lyckan att slamsugaren hade en tömning av en sommarstugas septitank längs Bastuviksvägen, så han skulle ut till Järnavik under eftermiddagen ändå, ibland har man ”flyt”.

Problemet kvarstod dock, det rann inte ut till trekammarbrunnen från huset trots att tanken var tömd, antagligen beroende på avloppsröret från huset till brunnen hade fyllts på allt eftersom brunnen blev full. Slamsugaren försökte suga in i röret, men utrustningen är inte gjord för detta så det löste inte problemet. Nästa steg blev att ringa runt till rörmokare i bekantskapskretsen med rätt redskap för att få omedelbar hjälp med stoppet i avloppsröret. En halvtimme senare var rörmokaren på plats och började med handdriven vakuumpump i toalett och golvbrunn försöka få proppen i ledningen att ge med sig. Denna behandling ledde till ett något ökat flöde i röret och en del skräp kom ut, men det var långt ifrån löst. Behandling ledde till att golvbrunnarna i toaletten på bottenvåningen samt i grovköket svämmade över.

Sedan får jag frågan av rörmokaren, vad har du för högtryckstvätt, och då trillade myntet ner för mig…….det hade ju följt med en avloppsrensarslang med munstycke till högtryckstvätten. Längst fram på den slangen sitter det ett munstycke som skjuter en stråle framåt (för att luckra upp proppen) samt tre strålar bakåt (för att transportera bort det som lossnar). Jag riggade högtryckstvätten, sedan skickade rörmokaren in slangen i avloppsröret från trekammarbrunnens håll, och då kom allt ut som suttit i röret. Det var bara att inse att den proppen hade vi aldrig löst från insidan, men nu är det fritt blås i avloppsröret igen. Drygt sju meter in i röret jobbade slangen innan den sista proppen lossade.

Mycket efterarbete innan dagen var över, men  nu skall trekammarbrunnen klara sig tills vi ansluts till det kommunala avloppet nästa år……….

Mycket efterarnbete inomhus / Mobilfoto

Mycket efterarbete inomhus / Mobilfoto

Idag är det dags att angripa getingboet som byggts inne i båtskrovet. Jag tejpade över ventilen in till boet i hopp om att getingarna skulle bli förvirrade och dö, men istället hittade de en annan väg in. Det är lovat regn framåt kvällen (men det har det å andra sidan sagts i 3-4 dagar utan att det har kommit något regn), och då borde alla getingarna ta skydd i boet. Då är min tanke att öppna upp ett hål i min tejpning och spruta in RADAR i ventilen för att sedan tejpa igen hålet igen och ”springa fort som fan” och gömma mig inomhus. Mer om detta här på hemsidan när det spektaklet är genomfört.